fredag 6 januari 2012

KATALANSKA MARÄNGER

IMG_1816

Ni som väntat på dessa smarriga maränger…här kommer det!

IMG_1815

Till sommaren blir det definitivt rosa maränger istället för dessa med choklad i.

IMAG2108

Under julens första steg skrev jag om boken Piece of cake där jag hade hittat ett recept på Katalanska maränger. Titta in HÄR!

Här kommer receptet på de populära Katalanska marängerna vi hade under nyårsafton. Perfekt att ta tillsammans med en kopp kaffe! =)

Du behöver:
7 äggvitor
5 1/2 dl strösocker
Saft av en 1/2 citron

100 g mörk kvalitetschoklad 70% eller valfri karamellfärg

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke.
3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är ca 60-65 grader.
4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
5. För chokladmaränger – smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. För färgade maränger – vispa ner ca 10 droppar valfri karamellfärg och blanda tills färgen blir jämn.
6. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar i stora muffinsformar eller på plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängerna ska vara lite sega i mitten.

OBS! Det är oerhört viktigt att alla redskap är riktigt torra. Var dessutom noggrann med att inte få med någon gula i smeten eftersom gulan innehåller fett. Får du fett i smeten så blir det inga maränger.

Lycka till!

Nu skall jag på kalas…undra om det serveras maränger där?

Kramar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar