söndag 17 juni 2012

Min traditionella rabarberpaj

IMAG1483

Idag skördade jag alla rabarber som fanns kvar…har tvättat & skurit & fryst in. Jag tror vi kommer ha rabarber ända in på julen. Smarrigt! =)

IMG_4113

Skalad rabarber tillsammans med socker & potatismjöl

IMG_4116

Nu skall bara locket på…

IMG_4119

Idag blev det remsor till lock men du kan också välja att lägga ett helt lock på så blir det som en amerikans paj. Nu, in i ugnen & grädda!

IMG_4120

Färdig att ätas…mmm…vad gott!

IMG_4126

Oj, herregud vad god den var & ännu godare när det är egenodlat. ♥

Härliga Söndag!

Jag är i full fart här hemma med huspyssel, bakning, serva mina snickare med fika & mat, städning & tvättning. Det är så mycket jag vill göra och jag vet att jag inte hinner allt men jag älskar när jag har många bollar i luften samtidigt.

Hemma hos oss råder midsommarväder med sol, dugg & sedan riktiga skurar. För mig är det helt ok så länge det blir sol på självaste aftonen. =)

Nu skall jag äntligen bjuda er på receptet på traditionell rabarberpaj, håll till godo!

Traditionell rabarberpaj

Du behöver:
6 dl vetemjöl
250 g margarin eller smör
4-6 msk vatten

Pajfyllning:
Ca 1 kg rabarber (ca 2 liter skurna)
2-3 dl socker
2 msk potatismjöl

Så här gör du:
Häll mjölet i en bunke & skär i smöret i småbitar. (Kylskåpskallt)
Finfördela smöret till en smulig massa & tillsätt sedan vattnet. Arbeta snabbt ihop blandningen till en deg. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 min.
Under tiden fixar du pajfyllningen!

Sätt på ugnen, 225º.
Skala eller drag av rabarberskalet på grövre stjälkar. Skär rabarbern i tunna skivor & blanda dom med socker & potatismjöl i en skål.

Ta fram degen ur kylskåpet & tryck 2/3 av degen mot insidan av pajformen. (Du kan också kavla en likadan form som din pajform & bara lägga i.)
Lägg i pajfyllningen & gör ett lock eller galler av resten av degen.

Pensla rabarberpajen med ägg (om du vill) och grädda pajen tills den får en gyllene färg (ca 25-30 minuter)!

Servera varm med kall vaniljsås!

Lycka till!

Tips! Jag tycker att denna satsen är riktigt stor & har halverat den. Men det är efter smak & tycke, jag gillar tunnare botten…lite krispigare! =)

Kram Kram ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar