Marinerad kycklingfilé med krämig tomatrisotto och…
…citron/basilikasmör som jag testat en gång innan med mycket positiv respons.
Hej på er i ovädret!
Tänkte delge er det smarriga receptet som vi testade igår & resultatet blev långt över förväntan! :-)
Kycklingen har jag marinerat i några timmar med bl.a. olivolja, kryddor, balsamvinäger etc. Du kan välja de kryddor som passar er bäst! ;-)
Men sedan gjorde jag också både krämig tomatrisotto & citron/basilikasmör, ett recept som jag hittat i Ica´s tidning Buffé - så håll till godo!
Krämig Tomatrisotto
(4 personer)
Du behöver:
3 dl arborioris
8 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3 dl torrt vitt vin (oekat)
400g körsbärstomater
2+1 finriven parmesan
Olivolja, salt & peppar
Gör så här:
Koka upp vatten och kycklingfond i en kastrull. Håll varmt.
Skala och finhacka lök & vitlök. Fräs detta i ca 2 minuter i 2 msk olja i kastrull. Tillsätt riset och fräs någon minut, tills det är glansigt & nästan transparent. Häll på vinet och låt koka in under omrörning.
Tillsätt sedan tomaterna. Späd med buljongen i omgångar och låt den sakta koka in i riset. Rör då och då. Efter 20-25 minuter är risotton klar, det ska bli som en lös grön & riskornen ska vara “al dente”, dvs ha en liten hård kärna kvar. Rör sedan i 2 dl parmesan. Tillsätt mer buljong om den känns för tjock. Smaka av med salt & peppar och servera med resten av osten vid sidan av.
Basilika & Citronsmör
Du behöver:
1 citron
1 stor vitlöksklyfta
Blad från 1/2 kruka basilika
1 msk olivolja
150 g smör
Salt & peppar
Så här gör du:
Finriv skalet från citronen, pressa vitlöksklyftan och plocka bladen från basilikan. Lägg allt i en skål tillsammans med 1 msk färskpressad citronjuice & 1 msk olivolja. Mixa ihop allt med en stavmixer. Häll sedan i “smeten” i det rumsvarma smöret och blanda väl. Krydda med salt & peppar och lägg i frysen.
Tips: Rulla in smöret i bakplåtspapper, lägg i frysen. Ta sedan ut och skär i skivor lagom till köttet är klart!
Lycka till & smaklig måltid!
Kram på er ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar