måndag 7 januari 2013

Välkommen vecka 19 (18+0)

Myran 18 0

På onsdag får vi se vår lilla myra sprattla runt där inne i magen och jag längtar så galet mycket! Skall bli sååå spännande…

 

Kroppen – Den blivande mamman blir tydligare andfådd när hon rör sig eller gymnastiserar och hon orkar troligen inte lika mycket som hon brukar. Det är helt naturligt eftersom man blir tyngre och samtidigt som blodvolymen ökar. Hjärtat får jobba mer för att pumpa runt blodet. Lyssna på kroppen och anpassa träningen så att den inte gör ont eller ger dig obehagskänslor. Att hålla kroppen i form är av stor betydelse, både nu, inför förlossningen och som småbarnsförälder. är du van att träna kan du med fördel fortsätta under graviditeten. Är du ovan räcker regelbundna promenader.  Det är inte ovanligt med en viss typ av pigmentförändringar som gör att du blir fläckvis solbränd. Detta kallas cloasma och är helt ofarligt. Dessutom sträcker ledbanden på sig mer och mer vilket kan leda till att du får ont i ljumskarna, i sidorna samt högre upp på magen. Glöm inte att ta en paus då och då!

Barnet – Längden är ca 18 cm från huvud till stjärt och vikten ca 260 g. Livet i livmodern är stillsamt men inte ljudlöst. Mellan vecka 18-20 utvecklas barnets hörsel. Det blir mer medvetet om ljuden i dess omgivning. Det hör blod som strömmar genom kärl och navelsträngen, sin mammas hjärtslag och tarmbubbel. Mammans röst når också in i barnets tidiga medvetande. Tandanlagen är tydliga och från vecka 19 syns det att barnets fingrar har fått naglar.

Mina funderingar från veckan som varit – Magen växer hela tiden och blir mer och mer spänstig. Jag är nyfiken på den lilla krabaten i magen och undrar vem det är som gömmer sig där. Är det en liten flicka eller en liten pojke?
På onsdag är det ultraljud och allt jag vill veta just nu är att vår myra mår bra och har det gott & mysigt i magen. Är ju svårt att veta om allt står rätt till när man inte känner något från den lilla myran. Men så småningom kommer väl det också! Är så nyfiken!!! ♥

Kram Kram ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar