måndag 11 februari 2013

Vecka 24 (23+2)

Vecka 24 23 2

 

Barnet – Barnets längd är runt 24 cm och vikten ungefär 700 gram. nu, mer än halvvägs in i graviditeten börjar barnet allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver, värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Barnet reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande oftast slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Lungorna är fortfarande omogna men tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft. Barnet har även vissa chanser att överleva utanför livmodern om det skulle födas för tidigt.

Mamman – Du har kommit en bra bit in i graviditeten och många känner sig under denna period lugnare och gladare. Fortsätt röra på dig, det är bra för både dig och barnet. Kom ihåg att smörja in magen och brösten med havandeskapsolja eller någon annan mjukgörande och behaglig lotion. När du skrattar kan du ibland läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut.

Mina funderingar från veckan som varit – Jag känner att jag hade behövt min älskade make under veckan som varit då jag tre nätter i rad vaknade med kramp i benen. Myran höll sig nästan alldeles för lugn i två dagar i början på veckan men avslutade ena kvällen med glada och desto kraftigare sparkar. En underbar känsla! Hopp är något som vi haft med oss under de åren vi försökt att skaffa barn och som jag fortfarande lever på. Hopp om att vi skall ta oss till vecka 12, hopp om att vi skall få ett friskt barn och så vidare. Det är en underbar känsla att vara gravid och jag fullkomligt älskar det, vare sig det handlar om sparkar i magen eller att jag faktiskt är flåsigare än vanligt eller får kramp. Jag njuter så länge jag kan…om några veckor kanske jag har helt andra känslor! *skratt*

Kram Kram / Anna

3 kommentarer: